Themademonstraties

Voedermengwagens (zaterdag en zondag om 10.30u)

Wat: voedermengwagens zijn voor veel veehouders één van de meest essentiële werktuigen op het erf. Tijdens deze demonstratie worden 8 wagens naast elkaar opgesteld en mengen ze een gelijk rantsoen. Voor elke machine wordt een staal van het mengresultaat gepresenteerd, zo kunnen bezoekers dit zelf beoordelen. Via een LED-scherm wordt de werking van de wagens nog beter gevisualiseerd.
Waar: Dreef.
Wanneer: zaterdag en zondag om 10.30u, opstelling doorlopend te bezichtigen.
Deelnemende merken: Lucas, New Holland, Sgariboldi, Siloking, Sirtex, Storti, Strautmann, Trioliet.
In samenwerking met: PCLT en Bernardustechnicum (Schoolhoeve Axelwalle).

Mechanische onkruidbestrijding (zaterdag en zondag om 14.30u)

Wat: het gebruik van herbiciden om aan onkruidbestrijding te doen, staat onder druk. Daarnaast leren we vanuit de biologische sector dat de technieken om aan mechanische onkruidbestrijding te doen, enorm geëvolueerd zijn. Precisiewiedeggen, cameragestuurde schoffels of zelf robots zorgen voor heel goede praktijkresultaten. Bovendien blijkt MOB ook andere voordelen te hebben, zoals verluchting van de bodem en het realiseren van een betere wateropname van de grond. Op de Werktuigendagen maken we graag een ‘line-up’ van wat er vandaag op de markt is.
Waar: Warande.
Wanneer: zaterdag en zondag om 14.30u, opstelling doorlopend te bezichtigen.
Deelnemende merken: Agri Bio-Solutions, Agrivaux, APV, Carré, Garford, Monosem, New Holland, Schmotzer, Steketee en Treffler.
In samenwerking met: Inagro.

Onderzaai van gras in mais (doorlopend)

Wat: de steeds evoluerende mestwetgeving dwingt landbouwers om anders om te gaan met bepaalde omstandigheden. Daardoor wint het onderzaaien van gras in mais aan belang. Op de Werktuigendagen is een proef aangelegd om deze techniek in de schijnwerpers te plaatsen.
Waar: Warande.
Wanneer: doorlopend.
In samenwerking met: Betere Bodem- en Waterkwaliteit (B3W).

Thema-eiland bodem (doorlopend)

Wat: ILVO, Inagro, Bodemkundige Dienst van België (BDB) en Universiteit Gent gaan in het Landbouw (LA)-traject Bodemverdichting samen op zoek naar maatregelen tegen en oplossingen voor bodemverdichting in de Vlaamse landbouw. De bezoekers van de Werktuigendagen kunnen letterlijk in de bodem afdalen. Door middel van een profielkuil ontdekken ze het bewortelingspotentieel van verschillende soorten groenbedekkers. Ook wordt het nut en de effectiviteit van diepe grondbewerking nader toegelicht. Verder wordt er aandacht besteed aan correcte bandendruk en nieuwe bandentechnologieën als wapens in de strijd tegen bodemverdichting.
Waar: Warande.
Wanneer: doorlopend.
In samenwerking met: ILVO.

Nieuwe teelt goudsbloem (elke beursdag om 11.00u, 13.00u, 15.00u en 17.00u)

Wat: de goudsbloemteelt heeft veel potentieel voor de Vlaamse bio-economie. Cosmetica-, verffabrikanten en producenten van biogebaseerde grondstoffen voor de chemie zijn kandidaat-afnemers van de zaadolie, zaden en bloemen. Tijdens de Werktuigendagen kunnen de landbouwers kennismaken met deze nieuwe teelt en krijgen ze 3 prototypes van een bloemplukmachine te zien.
Waar: Warande.
Wanneer: elke beursdag om 11.00u, 13.00u, 15.00u en 17.00u.
In samenwerking met: ILVO en Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant.

Geleide bezoeken in de groenteteelt (zaterdag en zondag om 10.00u en 15.30u)

Wat: op het groenteveld vind je een brede waaier aan firma’s die specifiek focussen op de groenteteelt. Tijdens geleide rondgangen neemt het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen (PCG) de bezoekers mee naar de verschillende demonstraties. De klemtoon ligt deze editie op mechanische onkruidbestrijding in specifieke omstandigheden: (plastic) ruggen, salade, … Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan irrigatie en rooi- en plantdemo’s.
Waar: Warande.
Wanneer: zaterdag en zondag om 10.00u en 15.30u.
In samenwerking met: PCG.