Veelgestelde vragen
Wat is het Covid Safe Ticket (CST)?
Het Covid-certificaat was in de eerste plaats bedoeld om reizen binnen de EU mogelijk te maken. Sinds 13 augustus 2021 wordt het echter ook ingezet om in België grote evenementen (van 1.500 tot 75.000 bezoekers) op een veilige manier te kunnen laten doorgaan. Er wordt dan de naam ‘Covid Safe Ticket (CST)’ gebruikt. Uw Covid-certificaat wordt, naast uw aangekochte toegangsticket, een extra toegangsvoorwaarde.
Het Covid Safe Ticket is geen apart document. Het Covid-certificaat dat u vindt in de CovidSafeBE-app, op de digitale kanalen of dat u via de post kreeg toegestuurd volstaat, samen met uw toegangsticket voor het evenement, om toegang te krijgen tot Covid Safe massa-evenementen.
Bij het scannen van uw certificaat moet u ook een identiteitsdocument kunnen voorleggen ter controle dat het certificaat dat u toont van u persoonlijk is. Wees dus steeds in het bezit van een identiteitsbewijs. Een rijbewijs mag ook.
Wie komt in aanmerking voor een geldig Covid Safe Ticket (CST)?
Je krijgt een geldig Covid Safe Ticket (CST) met:
- een vaccinatiecertificaat (meer dan 2 weken volledig ingeënt);
- een herstelcertificaat van minder dan 6 maanden (positieve PCR-test tussen 11 en 180 dagen geleden);
- een testcertificaat:
- een PCR-test met een negatief resultaat (met staalafname maximum 48 uur geleden);
- een snelle antigeentest met een negatief resultaat (met staalafname maximum 24 uur geleden);
- In het geval van een testcertificaat is het certificaat geldig tot het einde van de kalenderdag waarop het certificaat vervalt.
Hebben kinderen of jongeren een Covid Safe Ticket (CST) nodig voor een event?
Wie jonger dan 12 jaar is én EU-burger is, heeft geen Covid Safe Ticket (CST) nodig om toegang te krijgen tot een evenement. Wie 12 jaar of ouder is (vanaf geboortejaar 2009), heeft dat wel nodig.
Ik heb reeds een Europees coronacertificaat. Moet ik dan een Covid Safe Ticket (CST) aanvragen?
Het Covid Safe Ticket (CST) gebruikt dezelfde QR-code als het Europees coronacertificaat. Deze codes zijn identiek. Er is dus geen aparte aanvraagmethode of -prodecure voor het CST. Indien je reeds beschikt over dit certificaat, hoef je dus geen bijkomend document aan te vragen.
Hoe vraag ik het Covid Safe Ticket (CST) digitaal aan?
Iedereen ouder dan 12 jaar (geboortejaar 2009) kan het Covid Safe Ticket (CST) digitaal aanvragen via de CovidSafeBE-app en op websites zoals Mijn Burgerprofiel, mijngezondheid.be of MyHealthViewer. Om certificaten digitaal op te vragen heeft u ofwel uw identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld itsme).
Personen zonder Belgische eID maar met BIS-nummer kunnen ook hun digitale sleutels activeren en aanmelden. Ook aanmelden via eIDAS (nieuwe Europese aanmeldmethode) is mogelijk voor personen zonder Belgische eID waarvan het thuisland aangesloten is bij eIDAS (momenteel gaat het over Tsjechië, Duitsland, Estland, Spanje, Kroatië, Italië, Luxemburg, Letland, Portugal en Slowakije).
Ik heb geen computer of smartphone. Kan ik het Covid Safe Ticket (CST) op papier aanvragen?
Jazeker. Een vriend of familielid kan dit voor jou uitprinten via websites zoals Mijn Burgerprofiel, mijngezondheid.be of MyHealthViewer.
Maar je kan het Covid Safe Ticket (CST) voor vaccinatie ook op vraag per post toegestuurd krijgen. Je moet dan wel rekening houden met een wachttijd tussen bestelling en ontvangst van 1 week. Je contacteert hiervoor de helpdesk van de regio waar je gevaccineerd werd:
- Vlaanderen: 078 78 78 50 (9.00 tot 19.00u op weekdagen)
- Brussel: 02 214 19 19 (9.00 tot 17.30u op weekdagen en van 10.00 tot 17.30u in het weekend)
- Duitstalige Gemeenschap: 0800 23 032 (9.00 tot 17.00u op weekdagen)
- Franse Gemeenschap (Wallonië): 071 31 34 93 (9.00 tot 19.00u van maandag tot zaterdag)
Hoe wordt het Covid Safe Ticket (CST) gecontroleerd?
Het scannen van het Covid Safe Ticket (CST) gebeurt via de CovidScanBE-app die je gratis kunt downloaden.
Het Covid Safe Ticket (CST) is persoonlijk: de organisator is verplicht om ook de identiteit van de eigenaar controleren. De controles van het CST en de identiteit moeten gebeuren door de personen die instaan voor de toegangscontrole van het evenement of het personeel van een bewakingsonderneming of interne bewakingsdienst.
Bij het scannen van jouw certificaat moet je dus ook een identiteitsdocument kunnen voorleggen ter controle dat het certificaat dat je toont van jou persoonlijk is. Dat moet een identiteitsdocument met biometrische gegevens zijn. Een rijbewijs mag dus ook.
Wordt mijn privacy gerespecteerd bij de controle van het Covid Safe Ticket (CST)?
Bij het scannen van jouw Covid Safe Ticket (CST) worden geen gezondheidsgegevens gedeeld met de organisator of bewakingsfirma. Zij krijgen enkel jouw naam, voornaam en geboortedatum te zien, en of het certificaat voldoet aan de vereisten om binnen te mogen. Op de scantoestellen worden er geen gegevens van bezoekers bewaard.
Is een screenshot van mijn Covid Safe Ticket (CST) geldig?
Neen. Je moet het Covid Safe Ticket (CST) tonen via de CovidSafeBE-app of op papier.
Kan ik zelf de geldigheid van mijn Covid Safe Ticket (CST) controleren?
Om de toegang tot de Werktuigendagen vlot te laten verlopen, is het aangewezen dat elke bezoeker zelf op voorhand controleert of hij/zij een groene code krijgt bij het scannen van het certificaat. Via de CovidScanBE-app (die je gratis kan downloaden) kunnen certificaten snel en vlot gescand worden. Vraag dit eventueel aan een vriend of familielid.
Is mijn Covid Safe Ticket (CST) een ingangsticket?
Neen, het Covid Safe Ticket (CST) bewijst enkel dat je voldoet aan de voorwaarden om toegang te krijgen tot de Werktuigendagen. Je dient daarnaast nog in het bezit te zijn van een geldig toegangsticket (vooraf online en ter plaatse aan de kassa verkrijgbaar).
Kan mij de toegang tot de Werktuigendagen geweigerd worden?
Dat kan wel degelijk! Het is de verantwoordelijkheid van elke bezoeker om ervoor te zorgen dat:
- Hij of zij de vereiste documenten en certificaten altijd bij zich heeft;
- Deze kan tonen aan de organisatie;
- Kennis heeft van de regels en deze naleeft.
Kan ik mij ter plaatse laten testen?
Neen, er is geen mogelijkheid aan om je ter plaatse te laten testen. Zelftesten zijn niet geldig.
Moet ik een mondmasker dragen op het beursterrein van de Werktuigendagen?
Neen. Eens je het controlepunt van het Covid Safe Ticket (CST) succesvol bent gepasseerd, kom je in een veilige zone waar de regels m.b.t. mondmaskers en social distancing worden versoepeld. Concreet betekent dit dat je op het beursterrein geen mondmasker hoeft te dragen en geen anderhalve meter afstand moet houden. De Werktuigendagen zullen dus op een normale manier verlopen.
Let op: op de parkings en de weg tot het CST-controlepunt gelden de normale coronaregels wel. Daar moet je dus een mondmasker dragen en afstand houden.
Waar vind ik meer officiële informatie over het Covid Safe Ticket (CST)?
De overheid communiceert de regels m.b.t. het Covid Safe Ticket (CST) via verschillende websites: