Schuitemaker


Schuitemaker Machines BV is in 1919 ontstaan en produceert machines voor de agrarische en industriële sector. Door jarenlange ervaring heeft Schuitemaker inmiddels een vooraanstaande positie in beide sectoren. Door goed te luisteren naar de wensen van de klanten en door de technologische ontwikkelingen nauwgezet te volgen, heeft Schuitemaker haar positie door de jaren heen weten te behouden en vergroten. De kracht van de machines en producten is met name de eenvoud. Gemak, service, veiligheid en duurzaamheid voor de gebruiker zijn hierbij belangrijke uitgangspunten. Voor de agrarische sector is Schuitemaker actief in de marktsegmenten voederwinning, voeren en mest (vaste- en drijfmestverwerking).

Merken

 • Schuitemaker
  • Dubbeldoel opraapwagen (Rapide 7200W)
  • Silagewagen met mechanische wielaandrijving (SIWA 720 S)
  • Mesttank met uitschuifbare as (Robusta 160V)
  • 3-assige silagewagen (SIWA 780S)
  • Graslandinjector (Exacta 940)

Nieuws: 

 • Exacta 10-serie

  Schuitemaker vervult een leidende rol in de ontwikkeling van mesttechniek. Om tegemoet te komen aan de wens naar een meer eenvoudige en lichtere bemester, is er een nieuw type Exacta bemester ontwikkeld. Deze degelijke graslandbemester is ontwikkeld met het oog op de wat lichtere getrokken tanks.

   

  Bij de ontwikkeling van de Exacta 10-serie bemester is een groot aantal praktijkervaringen verwerkt zoals men deze kent van de Exacta 100- en 1000-serie die gebouwd wordt voor de zelfrijders en grote tanks. De Exacta 10-serie heeft dezelfde robuuste lagerconstructie wat voor zeer hoge stabiliteit zorgt net als bij de Exacta 100- en 1000-serie bemester. Ver uit elkaar geplaatste lagers met een unieke Schuitemaker lagerafdichting met nylonschijf sluiten het indringen van mest in de lagering uit. De Exacta 10-serie heeft geen automatische vetsmering zoals standaard bij de 100- en 1000-serie. De “scherpe schijf met bol deksel” waardoor de schijf nooit te ver de grond inzakt, is ook gehandhaafd.

   

  Het zwaartepunt van de Exacta 10-serie bemester ligt kort achter de hoofdbalk waardoor een relatief lage hefcapaciteit benodigd is. De elementen zijn opgehangen middels een veerconstructie. Ieder element wordt met één veer op druk gehouden, zodat er bodemaanpassing is over de volledige breedte. Afhankelijk van de grondsoort kunnen de veren van de veerconstructie in 3 standen worden ingesteld. Verder wordt iedere schijf apart voorzien van mestaanvoer vanuit de verdeler.

  De hooggeplaatste Vogelsang snijverdeler zorgt voor een optimale verdeling van de mest. De snijmessen zijn verwisselbaar. Ook is er een tussenkamer aanwezig, zodat vermengen van olie en mest wordt tegengegaan. Oerdegelijke soepele mesttuiten zorgen voor een keurige mestgift in de sleuf, ook op harde ondergrond. De mesttuit en afknijpslangen bestaan uit één gedeelte met een binnendiameter van 60mm. Het afknijpen van de mesttuiten gebeurt met 6 cilinders.

   

  De Exacta 10-serie is verkrijgbaar in 4 werkbreedtes: 6 m, 6,8 m, 7,6 m en 8,4 m. De schijfafstand bedraagt 20 cm. Optioneel kan de bemester met een 4-punts aankoppeling geleverd worden.

 • Kiepende Siwa

  Net als de opraapsnijwagens staan ook de silagewagens, die onder de naam Siwa op de markt worden gebracht, bekend om hun degelijkheid en betrouwbaarheid.

  De Siwa heeft een geheel stalen laadbak met verzinkte borden die worden voorzien van een poedercoating. Deze sterke zijwanden worden omringd door een zware kooiconstructie. Hierdoor kan de machine ingezet worden voor zowel gras- als maïsoogst en houtsnippers.

  Naar aanleiding van de toenemende vraag vanuit de markt is de Siwa 720 leverbaar in “kiepende uitvoering”. Dit in zowel de S (zonder walsen) als W (met walsen) variant.

  In natte gebieden met minder draagkrachtige bodems zijn de percelen vaak smaller, omdat er meer afwateringssloten zijn getrokken. Vaak wil of kan men ook niet teveel op de kopakker draaien om insporing te minimaliseren. Ook is het vaak zo dat als je je achterwaarts vast rijdt, je er meestal voorwaarts wel weer uitkomt. Bij dit alles komt de kiepende Siwa perfect tot zijn recht.

  Voordelen van een kiepende Siwa

  De kiepende Siwa combineert de voordelen van een kipper en een silagewagen. Bij een silagewagen in gekiepte toestand kan de chauffeur bij het achteruitrijden onder de silagebak door kijken en zo de hakselaar in het zicht houden. Doordat de silagebak kort achter de hakselaar rijdt en onder een hoek staat, wordt er nauwelijks nog silage gemorst.

  Een silagewagen heeft een groot laadvolume, is stabiel en kan gedoseerd lossen.
  De kiepende Siwa lost nog sneller op de kuil.

  Als er gekozen wordt voor de optie kiepende Siwa wordt de silagewagen voorzien van twee kiepcilinders aan de voorkant van de wagen. Deze cilinders worden telescopisch uitgevoerd met een

  slag van 110cm.Telescopisch om voldoende bodemvrijheid te houden. Deze optie is alleen mogelijk op de Siwa 720 modellen. De kiepende Siwa 720 modellen kunnen geleverd worden met een mechanisch of hydraulisch aangedreven bodemketting.

 • NIR-systeem

  De behoefte om inzicht te hebben in de mineralenkringloop op een landbouwbedrijf wordt steeds groter. Meten is weten en dus een must om goede data te verkrijgen.

  Schuitemaker is volop bezig met dit thema en heeft inmiddels diverse mogelijkheden hierin aan te bieden. Inmiddels draaien diverse systemen in de praktijk op de Rapide opraapwagen.

  Op de Rapide is de NIR-sensor voor drogestofbepaling, in combinatie met weging, op de markt gebracht. Middels deze functie kan exact de opbrengst per lading en per perceel bepaald worden. Het wegen wordt mogelijk gemaakt door de plaatsing van weegcellen tussen het onderstel en de bak van de wagen. Tevens bevindt zich een weegcel in de trekdissel van de Rapide. Door middel van infraroodtechniek wordt het drogestofgehalte van het geladen materiaal gemeten. Met behulp van Field Track & Trace wordt de verkregen data centraal opgeslagen. Deze gegevens worden draadloos via een modem met SIM-kaart verzonden. Aan de hand van de centrale registratie kan vervolgens per perceel, maar ook binnen een perceel, inzicht verkregen worden.

  Naast het basissysteem is er ook een uitgebreide NIR-Sensor, die ook andere componenten meet. Dit uitgebreide systeem meet drogestof, ruw eiwit, ADF, NDF, ruw as en ruw vet. Deze kan eveneens breder inzetbaar worden gemaakt door de aanschaf van een mobiele kast. Hierdoor kan de sensor ook buiten het opraapseizoen worden ingezet.

   Waarom voor een NIR-Systeem kiezen?

  • Drogestofgehalte meetbaar
  • Op het perceel om de juiste oogsttijd te bepalen
  • Kwaliteit van de voervoorraad controleerbaar
  • Registreren van verschillende voerwaardes
  • Kwaliteit van ingekocht voer controleerbaar
  • Rantsoen kan aangepast worden aan de hand van AgriNIR prognoses
  • Samenstelling van voercomponenten wordt in beeld gebracht en controle op het aantal kilo’s
  • Evaluatie van statistieken en historische gegevens van de voersamenstelling
  • Snel rendement op de investering van het apparaat, dankzij de veelzijdige inzet op het perceel en het bedrijf

  In het verlengde hiervan ligt de toekomstvisie, dat middels de opbrengstkaart in een later stadium eveneens specifiek bemest kan worden.

 • Rapide 7200S/W

  Schuitemaker staat al jaren bekend om zijn dubbeldoelwagen, de Rapide. Een dubbeldoelwagen die vanwege zijn kwaliteit en prestaties tot de absolute top van de markt behoort. Door naar onze klanten te luisteren, blijven we vernieuwen.

  Schuitemaker heeft een nieuw type dubbeldoelwagen aan haar productfolio toegevoegd, namelijk de Rapide 7200 met een totaalinhoud van 42 m³ DIN. Tevens is het chassis standaard voorbereid om te dienen als buffervat voor bandendrukregelsysteem. Het voordeel van de grotere banden (tot 162 cm) en bandendrukregelsysteem is het behoud van de bodemstructuur door minder bodemdruk!

  De vermindering van bodemdruk is belangrijk tijdens natte en modderige omstandigheden gedurende de maïsoogst, maar ook op grasland.

  Deze nieuwe dubbeldoelwagen, de Rapide 7200, wordt zowel met als zonder doseerwalsen geleverd. De wagen wordt standaard geleverd op banden BKT 750/60 R26,5 FL630 Super. Deze band is 157,4 cm hoog. Optioneel zijn verschillende maten en merken banden leverbaar tot de maximale diameter van 162 cm bij een breedte van max. 80 cm.

  Verder is de Rapide 7200 standaard uitgerust met een 30 tons hydraulisch geveerd, elektrisch gestuurd tandem waarvan de assen standaard zijn doorboord voor een bandendrukregelsysteem. De wagen is tevens voorzien van een hydraulisch voorbord, K80 kogel en een K50.

 • Robusta met schuifas en wielaandrijving

  Onder de naam Robusta produceert Schuitemaker pomptankwagens. Deze bemestingstanks zijn zeer compleet uitgevoerd en ontwikkeld voor de professionele loonwerker. De tanks worden zeer solide gebouwd om voorbereid te zijn op de aanbouw van diverse soorten bemesters. Door wielkasten toe te passen kan het zwaartepunt laag blijven en wordt een optimale gewichtsverhouding gerealiseerd. Door de toepassing van brede banden met grote diameter wordt een minimale bodemdruk gerealiseerd. Om dit laatste punt nog meer te minimaliseren heeft Schuitemaker het gepatenteerde Variospoor assysteem, dat leverbaar is op de enkelas tanks. Al sinds 1996 kent Schuitemaker het Variospoosysteem op haar enkelas pomptankwagens. Variospoor zorgt voor een unieke mogelijkheid tot spoorverbreding. Door dit principe lopen de wielen van de tank nooit in het spoor van de trekker. Voordeel van dit systeem is behoud van de bodemstructuur. De wielen worden aan beide zijden van de tank hydraulisch naar buiten geschoven via het parallellogram-schaarprincipe; per kant worden ze 80 cm uitgeschoven. Naast het Variospoor kent Schuitemaker het gepatenteerde schuifassysteem welke leverbaar is op de tandem pomptankwagens, waarbij 65 cm per kant naar buiten geschoven kan worden. Om onder natte en moeilijke omstandigheden te kunnen bemesten kan de schuifas optioneel nog uitgerust worden met een hydraulische wielaandrijving, zodat de tank zich veel lichter laat trekken over het land. Deze unieke, gecombineerde optie maakt het mogelijk om ook op minder draagkrachtige gronden met de maximale tankgrootte mest uit te rijden bij een minimale insporing.

Demo's

 • Schuitemaker
  Number: 
  411
  Type: 
  Robusta 160 V
  Soort Machine: 
  Landbouw, Mest, Graslandinjectoren
 • Schuitemaker
  Number: 
  610
  Type: 
  SIWA 720 S Mechanische aandrijving
  Soort Machine: 
  Landbouw, Transport, Silage- en kipwagens
 • John Deere
  Number: 
  T177
  Type: 
  6210 R
  Soort Machine: 
  Tractoren
Standhouder nummer: 
509
Standhouder locatie: 
Stropstraat